Wanneer wordt hr glas toegepast
Er zijn verschillende uitvoeringen van HR glas. HR glas wordt beoordeeld op basis van de isolatiewaarde. HR++ glas is prijziger dan standaard dubbelglas.
Hoe kan ik achterhalen welk type HR glas het is?
De isolatiewaarde geeft aan wat voor soort glas u heeft. De isolatiewaarde wordt bepaald door de warmte die verloren gaat door een vierkante meter glas bij een verschil in temperatuur tussen de binnen- en buitenkant van het glas. Bij renovaties of nieuwbouwprojecten hanteert de gemeente een eis dat glazen een isolatiewaarde hebben van 1,6 W/m²K of minder.
Bij HR glas is de isolatiewaarde groter dan 1,7 en kleiner of gelijk aan 2,0 W/m²K, en de spouw is gevuld met droge lucht. De isolatiewaarde van HR+ glas is groter dan 1,2 en kleiner of gelijk aan 1,6 W/m²K, met een spouwvulling van argon/krypton. Met een isolatiewaarde tussen 0,9 en 1,2 W/m²K is HR++ glas voorzien van edelgas in de spouw.
HR++ glas wordt vaak gezien als de standaard voor glaswerk. HR en HR+ glas wordt tegenwoordig enkel nog toegepast voor het herstellen van ruiten of het vervangen ervan. Hierdoor zal dit type glas steeds gebruikelijker worden.
Hoe ziet u vlot welk type glas er gebruikt is?
Het is vaak moeilijk om te achterhalen welke glastypen er zijn vanaf de buitenkant van een woning. Informatie over het type glas is meestal terug te vinden in het bouwkundig rapport of taxatierapport. Als u naar de aluminium strip tussen de glasplaten kijkt, kunt u ontdekken welk type HR glas er is.
Met behulp van een lucifer kunt u ontdekken welk type glas er is gebruikt. Als u een lucifer aansteekt, kunt u recht voor het raam kijken en daarna schuin op het glas. Indien de kleur van de vlammetjes in het spiegelbeeld hetzelfde is, is er sprake van dubbelglas.
Wanneer het binnenste vlammetje niet dezelfde kleur heeft, dan is het HR++ glas. Dit komt door de isolerende folie tussen de glasplaten die aanwezig is bij dit soort glas. Hoewel dit niet zichtbaar is voor het menselijk oog, kan het worden opgespoord met dit trucje.